هشدار مدیر کل دامپزشکی استان کرمان در خصوص خطر شیوع بیماری تب کریمه کنگو
بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو یکی از بیماریهای واگیر در دام های اهلی و وحشی است که قابل انتقال به انسان می باشد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان کرمان، دکتر حسین رشیدی مدیر کل دامپزشکی استان کرمان ضمن هشدار به شهروندان از آنان تقاضا کرد، خطر بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو را جدی بگیرند.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در دام فاقد علائم بالینی مشهود بوده و تنها با ایجاد واکنش تب همراه می باشد، اعلام کرد: بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در انسان خطرناک می باشد و اداره کل دامپزشکی استان کرمان برای جلوگیری از شیوع این بیماری تمهیدات پیشگیرانه اندیشیده است.
این مسئول با بیان اینکه سلاخان، کشاورزان، دامداران، کارکنان کشتارگاه، افراد شاغل در آزمایشگاهها، زنان خانه دار و همه افرادی که با فرآوردههای دامی خام در ارتباط هستند، جزو گروه پرخطر از نظر ابتلا به تب کریمه کنگو به شمار می روند، افزود: افرادی که خارج از کشتارگاه اقدام به کشتار دام میکنند و افرادی که گوشت تازه تولید شده در خارج از کشتارگاه را تهیه میکنند، بیشتر از سایرین در معرض ابتلاء به تب کریمه کنگو هستند.
وی از عموم شهروندان تقاضا کرد از تماس غیر ضروری با دام زنده و یا مصرف گوشتهای حاصل از ذبح غیرمجاز دامها که بدون نظارت بهداشتی دامپزشکی و خارج از کشتارگاه دام تهیه و در چرخه مصرف وارد میشوند، جداً خودداری کنند و هنگام خرید گوشت قرمز، از ممهور بودن آن به مهر بهداشتی دامپزشکی اطمینان کامل یابند و فراوردههای خام دامی مورد نیاز خود را تحت نظارت بهداشتی دامپزشکی تهیه نمایند.
دکتر رشیدی از ساماندهی کشتار دام، نظارت بهداشتی بر استحصال، حمل و عرضه گوشت و آلایش دامی ( مجهز کردن کلیه کشتارگاه های استان به پیش سردکن و نگه داشتن لاشه به مدت 24 ساعت در آن و ...)، بهسازی دامداری های سنتی و اماکن دامی توسط این اداره کل خبر داد و ادامه داد: در کشتارگاهها، دامپزشکان حضور دارند و ضمن معاینه دام با تجهیزات و امکانات، لاشه دام ۲۴ ساعت به طور کامل در دمای سردخانه و یخچال نگهداری میشود و ویروس در فرآیند جمود به راحتی از بین میرود.
وی بیان داشت: از جمله اقدامات دیگر این اداره کل برای جلوگیری از شیوع بیماری تب کریمه کنگو شامل ارتقای همکاری بین بخشی، آموزش عمومی، اختصاصی و اطلاع رسانی به مردم بخصوص اقشار در معرض خطر، مطالعه و مراقبت بیماری، مبارزه با انگل های خارجی، ضوابط قرنطینه ای و ساماندهی تردد دام (قبل از حمل، در ایستگاه های بازرسی و پس از ورود دام زنده در مقصد ) و نیز بیماری یابی سریع مبتلایان انسانی می باشد.
دکتر رشیدی اظهار داشت: ویروس از طریق له کردن کنه های آلوده، گزش توسط کنه های الوده وتماس با خون و بافت دام های آلوده به انسان منتقل می شود، همچنین ویروس از انسان های بیمار به طور مستقیم از طریق تماس و یا تماس با خون و بافت های آلوده به انسان های دیگر منتقل می شود.
وی درخصوص بقای ویروس در فرآورده های دامی بیان کرد: از آنجایی که ویروس بسیار حساس بوده و مقاومت زیادی در برابر کاهش PH ندارد، خونگیری کامل لاشه پس از کشتار، تکمیل جمود نعشی و کاهش اسیدیته گوشت در فرآیند از بین بردن ویروس موثر می باشد، همچنین نگهداری کبد و کلیه به مدت حداقل سه روز در دمای دو تا 8 درجه، امکان انتقال بیماری را به حداقل می رساند.
وی در این رابطه افزود: پوست دام ها پس از کشتار ممکن است دارای کنه های آلوده باشند و ممکن است این کنه ها مجدداً به انسان بچسبند، کنه ها پس از کشتار، به علت کاهش درجه حرارت از پوست دام ها جدا می شوند و می تواند در صورتیکه به تازگی خونخواری را در دام شروع کرده باشد و تغذیه آن ها کامل نشده باشد، مجددا به انسان متصل شوند و از این نظر دارای خطر باشند.
دکتر رشیدی اعلام کرد: در صورت مبارزه با انگلهای خارجی میتوان جمعیت کنه ها را کاهش داد و از این منظر انجام هدفمند و موثر این برنامه برای کاهش زیان های ناشی از انگل های خارجی و بیماری های منتقله توسط بندپایان توصیه می گردد.
مدیر کل دامپزشکی استان کرمان افزود: سمپاشی محیط و بدن دام برای پیشگیری از بیماری تب کریمه کنگو در استان هر ساله انجام می گردد بطوری که در سال گذشته بیش از یک میلیون راس دام و بیش از یک میلیون و 900000 متر مربع جایگاههای نگهداری دام سمپاشی شده است، همچنین برای این منظور طرح ضربتی سم پاشی اماکن دامی با مشارکت نیروهای بسیج جامعه کشاورزی به صورت کاملاً رایگان در استان در حال انجام می باشد.
وی همچنین اشاره کرد چنانچه دامداران یا افراد خانواده روستائیان و عشایر مورد گزش کنه قرار گرفتند بایستی احتمال ابتلا به تب کریمه کنگو را مد نظر داشته باشند و در اسرع وقت به مراکز بهداشتی و درمانگاه های دانشگاه علوم پزشکی مراجعه نمایند و مورد معاینه و در صورت لزوم تحت درمان قرار گیرند.
دکتر حسین رشیدی مدیر کل دامپزشکی استان کرمان در پایان اعلام کرد: از آن جا که گوشت های دارای مهر و لیبل دامپزشکی از سیستم پیش سردکن عبور میکند و از نظر این بیماری مورد تایید می باشد لذا بار دیگر تاکید می کنم شهروندان فراورده های دامی مورد نیاز خود را فقط از مراکز مورد تایید دامپزشکی خریداری می کنند، از کشتار غیرمجاز دام جدا خودداری نمایند.
نظر دهید