اقدامات پیشگیرانه در مبارزه با بیماری های مشترک بین دام و انسان
مهدی بمان دشتی، رئیس دامپزشکی فهرج، گفت: بیش از ۸۰۰ نوع بیماری قابل انتقال از دام به انسان تاکنون شناسایی شده است که می توان شاربن، بروسلوز یا تب مالت، سل، کیست هیداتید، تب کریمه کنگو، آنفلوآنزای پرندگان، هاری و .... را نام برد و عمده اقدامات پیشگیرانه از شیوع بیماری ها توسط دامپزشکی انجام می گیرد.
به گفته وی بروسلوز یا تب مالت به عنوان یکی از مهمترین بیماری های عفونی مشترک بین انسان و دام محسوب می شود که عامل بیماری قادر است طیف وسیعی از پستانداران اهلی و وحشی را مبتلا کند.
بماندشتی اضافه کرد: این بیماری به علت ایجاد سقط جنین در دام، کاهش تولید شیر، عقیمی و نازایی و از دست رفتن ارزش اقتصادی دام های مبتلا و از طرفی به علت ابتلای انسان به بیماری تب مالت، همواره از دو بعد اقتصادی و بهداشتی مورد توجه قرار می گیرد.
رییس شبکه دامپزشکی فهرج، واکسیناسیون دام ها، آموزش و ترویج در جمعیت هدف، نظارت بر تولید فرآورده های دامی، اجرای موازین بهداشتی و قرنطینه ای و برنامه خونگیری و حذف دام های مبتلا را از مهمترین برنامههای دامپزشکی در پیشگیری و مبارزه با این بیماری برشمرد.
وی در پایان برای جلوگیری از ابتلای شهروندان به بیماری های مشترک ، موارد بهداشتی ذیل را توصیه نمود:
۱- واکسیناسیون سگ های صاحب دار بر علیه هاری هر سال تکرار شود.
۲- شهروندان از خرید گوشت قرمز حاصل از کشتار غیرمجاز دام که در حاشیه شهر و روستاها انجام می گیرد خودداری نمایند چون این گونه گوشت ها خطر ابتلا به بیماری هایی مانند شاربن ، تب کریمه کنگو ، کیست هیداتید و ... را بدنبال دارد.
۳- سمپاشی دام ها و اماکن دامی برای از بین بردن کنه ها که عامل انتقال بیماری تب کریمه کنگو می باشند.
۴- استفاده از محصولات لبنی پاستوریزه : از خرید شیر خام بدون هویت بهداشتی خودداری نموده و شیر خام را حتما بمدت ۵ دقیقه بجوشانند.
۵ - دامداران به جنین های سقط شده بدون دستکش دست نزنند.
۶ - شهروندان از گوشت مرغ بسته بندی شده خرید و استفاده نمایند و در هنگام خرید به تاریخ تولید و انقضا آن توجه نمایند همچنین از خرید گوشت از قبل چرخکرده در قصابی ها خودداری نمایند.
نظر دهید