کارنامه یک ساله دامپزشکی استان کرمان از زبان مدیر کل:
از کنترل بیماری های دامی تا تضمین سلامت و امنیت غذایی جامعه دکتر حسین رشیدی مدیر کل دامپزشکی استان کرمان، به تشریح برنامه های اجرا شده این اداره کل در سال تولید، پشتیبانی ها، مانع زدایی ها پرداخت.
دکتر حسین رشیدی مدیر کل دامپزشکی استان کرمان، به تشریح برنامه های اجرا شده این اداره کل در سال تولید، پشتیبانی ها، مانع زدایی ها پرداخت.
به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان کرمان، دکتر حسین رشیدی مدیر کل دامپزشکی استان کرمان بیان داشت: ماهیت وظایف و خدمات این دستگاه، کمک به بهبود بهره وری و ارتقای تولید و کاهش ضایعات محصولات در بخش دام، طیور، آبزیان و صنایع مرتبط، ارتقای کیفیت بهداشتی مواد خام دامی از طریق مبارزه با بیماریهای دامی و اقدامات نظارتی و نیز کمک به ارتقای بهداشت عمومی با کنترل بیماری های قابل انتقال به انسان و تضمین سلامت و ایمنی محصولات دامی می باشد.
وی مشارکت موثر در ارتقاء بهداشت و سلامت جامعه را دستاورد مهم دامپزشکی استان در سال گذشته اعلام کرد و افزود: دامپزشکی بنا به وظیفه قانونی و ذاتی خود عهده دار بهداشت دام و فرآورده های خام دامی است و برای رسیدن به این هدف تمامی تلاش خود را به کارگرفته است تا با تامین سلامت دام و فرآورده های آن به ایمنی فرآورده های دامی و در نهایت سلامت مصرف کنندگان و ارتقاء سطح بهداشت عمومی جامعه کمک نماید.
دکتر رشیدی گفت: در پی شیوع ویروس کرونا در سال گذشته، این اداره کل بعنوان یکی از ارگان های نظارتی با ابلاغ و نظارت بر اجرای فاصله گذاری اجتماعی هوشمند ویروس کرونا در مراکز تهیه و توزیع، حمل و نقل و فروش مواد خوردنی ، آشامیدنی آرایشی و بهداشتی(مراکز عرضه فراورده های خام دامی و ...) و نیز مراکز بهداشتی و درمانی( درمانگاه ها و مراکز مایه کوبی، داروخانه های دامپزشکی و ...) بمنظور پیش گیری از این بیماری گام های موثری برداشت.
دکتر رشیدی از اجرای دو طرح خودکنترلی معیارهای بهداشتی فرایند تولید در کشتارگاههای طیور و طرح ملی پایش باقیمانده ها NRP در عسل و شیرخام در سال پیش در حوزه نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی خبر داد و گفت: انجام طرح های تشدید نظارت بهداشتی در ایام نوروز، ماه مبارک رمضان، عید قربان و نیز تاسوعا و عاشورا و همچنین عملیات های بازرسی و نظارت بهداشتی در کشتارگاه های دام و طیور و عملیات نظارت بهداشتی بر تولید، توزیع، نگهداری و عرضه فرآورده های دامی از جمله موارد مهم اجرا شده در حوزه نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی در سال گذشته بوده است.
وی گفت: عملکرد این اداره کل در صدور پروانه های بهداشتی شامل ثبت، بررسی و صدور پروانه مسئول فنی بهداشتی، دستیارمسئول فنی بهداشتی، ثبت، بررسی و صدور پروانه بهداشتی بهره برداری خودرو، مراکز بسته بندی، کشتارگاه های طیور و ... از جمله موارد قابل تحسین این حوزه می باشد.
وی با استناد به ماده چهار آئین نامه چگونگی کنترل بهداشتی تردد، نقل و انتقال، واردات و صادرات دام زنده و فرآوردههای خام دامی موضوع بند د ماده سه و بند ب ماده پنج قانون سازمان دامپزشکی کشور، افزود: هر نوع نقل و انتقال دام زنده، فرآوردههای خام دامی، دارو و موارد بیولوژیک، خوراک و نهادههای دامی و... مستلزم اخذ گواهی بهداشتی قرنطینهای حمل از دامپزشکی می باشد.
این مقام مسئول گفت: کنترل نقل و انتقالات و جابجایی دام از طریق اقدامات بهداشتی - قرنطینه ای و با هدف پیشگیری از احتمال شیوع بیماری های دامی قابل انتقال بین انسان و دام با جدیت در این سال دنبال گشت بطوریکه در این سال بر تردد بیش از 205 هزار راس دام مجاز نظارت داشته ایم.
این مقام مسئول افزود: بمنظور کنترل و نظارت بهداشتی بر حمل و نقل و جابجایی محموله های دام زنده و فرآورده های خام دامی، صدور گواهی حمل بهداشتی برای خروج 20745 محموله در سال گذشته صورت گرفته است که 119فقره از این گواهی ها صادرات فراورده خام دامی و ... به خارج از کشور بوده است.
مدیر کل دامپزشکی استان کرمان از کاهش شیوع بیماری تب برفکی درسطح استان با توسعه عملیات هدفمند مایه کوبی، مراقبتی و تامین و استفاده از واکسنهای موثر با اجرای عملیات های واکسیناسیون به میزان دو میلیون و 562 هزار راس دام سبک و سنگین در سال گذشته خبر داد و باتوجه به آغاز طرح ملی ریشه کنی بیماری طاعون نشخوار کننده گان کوچک از سال 1400و مایه کوبی حلقه ای 340 هزار راس دام سبک دراطراف پارک ملی حیات وحش خبر بافت و تشدید اقدامات مراقبتی از مصون ماندن حیات وحش پارک ملی خبر از بیماری طاعون نشخوار کنندگان کوچک خبر داد.
وی ادامه داد: با اقدامات مراقبتی و توسعه عملیات سمپاشی علیه انگل های خارجی دام از شیوع بیماری خطرناک تب کریمه کنگو جلوگیری شده است که در این راستا دامداری های استان به میزان دو میلیون مترمربع جایگاه دام و یک میلیون و 74 هزار راس دام سبک و سنگین سم پاشی شده اند.
وی گفت: هر ساله عملیات های مایه کوبی شامل تب برفکی گاو، تب برفکی گوسفند و بز، آبله بز و گوسفند و گاو، بروسلوز گاو گوساله و بره و بزغاله و ... توسط این اداره کل انجام می شود که در سال پیش با انجام این عملیات ها و نیز اجرای مراقبت هدفمند بیماری های واگیر دامی و ارتقاء و بهبود سرعت شناسایی بیماری ها و برخورد کانونی موثر با آنها سبب کاهش شیوع بیماریهای مشترک بین انسان و دام( انجام عملیات مایه کوبی660 هزار راس دام سبک و سنگین و 1400 تست سل و بروسلوز و مشمشه در دام سنگین جهت شناسایی و حذف موارد آلوده ) و کاهش 44 درصدی کانون های بیماری های واگیردار واستراتژیک دامی نسبت به سال گذشته شده است.
دکتر رشیدی ادامه داد: در راستای اتخاذ تصمیمات استراتژیک در خصوص مبارزه و کنترل بیماری ها با توجه به ریسک فاکتورهای شناسایی شده، کمیته های فنی بیماری های دامی تشکیل شد و اصلاح و بروز رسانی جمعیت دامی استان صورت گرفت.
این مقام مسئول از دیگر اقدامات انجام شده در حوزه بهداشت و مدیریت بیماری های دامی در سال 1400 به درجه بندی واحدهای دامپروری استان از نظر ساختار امنیت زیستی و مدیریت بهداشتی جهت ورود به گروه دامداری های متقاضی صادرات و اصلاح و ارتقاء وضعیت بهداشتی آنها از طریق الزام جذب مسوولین فنی بهداشتی، ممیزی و اصلاح ایرادات و نواقص و پایش و مراقبت مستمر اشاره کرد.
دکتر رشیدی از اجرای طرح ملی مراقبت فعال بیماری های اخطار کردنی ماهیان قزل آلا با انجام بیش از 50 مورد بازدید خبر داد و گفت: در حوزه بهداشت و مدیریت بیماریهای آبزیان در سال گذشته، مجوز ورود آبزی، ارزیابی بهداشتی مزرارع استان، صدورگواهی های بهداشتی و ثبت گزارشهای بیماریهای آبزیان صورت پذیرفته است.
این مقام مسئول از اجرای طرح واکسیناسیون نیوکاسل طیور بومی مقاوم به حرارت و بازدید و مراقبت فعال از روستاها و واحد های اپیدمیولوژیک مجاور تالابها، زیستگاه های حیات وحش و باغات پسته به منظور پایش و مراقبت آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در حوزه بهداشت و مدیریت بیماریهای طیور خبر داد و افزود: برگزاری جلسات ستاد آنفلوانزا و نیوکاسل استان، به روز رسانی سامانه GIS طیور، ممیزی مزارع مرغ گوشتی و نیز مزارع مرغ تخمگذار استان در جهت رفع نواقص مزارع و ... از اقدامات شاخص حوزه بهداشت و مدیریت بیماریهای طیور استان بوده است.
دکتر رشیدی گفت: این اداره کل در سال پیش بر انجام واکسیناسیون آنگارا و آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در مزراع مرغ مادر و اجداد تاکید نموده است.
این مقام مسئول از انجام طرح رصد و پایش، تامین تا توزیع و عرضه داروهای دامپزشکی خبر داد و گفت: بیش از 7000 مورد بازدید از مراکز بخش خصوصی شامل شرکت های پخش استانی دارو و واکسن، درمانگاهها، مراکز درمانی، داروخانه ها و آزمایشگاه های دامپزشکی و نیز بازدید و نظارت بر کارخانجات تولید دارو و مکمل (وتاک و توانمهر) در سال گذشته توسط نیروهای این مجموعه صورت گرفته است.
وی ادامه داد: ضبط 113 قلم داروی تاریخ گذشته، انجام راستی آزمایی نهاده ها، ریز مغذی های دامی، مکمل ها و داروهای دامپزشکی، ارزیابی بالینی دارو، تمدید 30 فقره پروانه ساخت محصولات دارویی و مکمل و ... از جمله اقدامات شاخص اداره تشخیص و درمان در سال گذشته بوده است.
دکتر رشیدی اعلام کرد: انجام چهار دوره طرح کنترل کیفی شیر خام به تعداد 1471 آزمایش، انجام پایش آنفلوآنزای فوق حاد در طیور بومی به تعداد 3940 ازمایش، انجام طرح ملی کاهش سالمونلا در گله های مرغ مادر و تخم گذار به تعداد 367 ازمایش، انجام 2140 نمونه پایش بیماری مشمشه به روش CFT (فیکساسیون کمپلمان) و راه اندازی آزمون اندازه گیری آفلاتوکسین B1 به روش الایزا در خوراک دام از جمله موارد شاخصی است که در سال گذشته توسط نیروهای ازمایشگاه مرجع و منطقه ای این اداره کل انجام شده است.
دکتر رشیدی در پایان ضمن تشکر از اهتمام و تلاش جهادی و انقلابی نیروهای این مجموعه در راستای نیل به اهداف حوزه دامپزشکی و نیز منویات مقام معظم رهبری، اعلام کرد: اطمینان دارم که در سالجاری تمامی همکاران در این حوزه خطیر متعهدتر از پیش با عزمی راسخ گام بر خواهند داشت.
نظر دهید