به مناسبت 14 مهر، روز دامپزشكی؛ دامپزشكی، ضامن سلامت و امنیت غذایی
امروزه در دنیا تامین غذا و امنیت غذایی به بزرگترین دغدغه متولیان امور و حتی اقشار مختلف مردم تبدیل شده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه كویر، در حال حاضر از جمعیت 7 میلیاردی جهان، یك میلیارد نفر از گرسنگی و سوءتغذیه رنج می برند و این وضعیت برای آینده نگران كننده است؛ براساس گزارش سازمـــان خوار و بار و كشاورزی جهانـــی ( FAO ) برای تامین غذای جمعیت 9 میلیارد نفری جهان در سال 2050 ، باید تولید به میزان دو برابر كنونی افزایش یابد.
آنچه مسلم است رشد تقاضا برای غذا به دلیل افزایش روز افزون جمعیت و رشد اقتصادی در كشورهای در حال توسعه بایستی منجر به افزایش كمی و كیفی آن گردد، اما از طرفی با گسترش تكنولوژی، افزایش جمعیت و مهاجرت، حمل و نقل ، فقر و سوءتغذیه، استفاده از مواد نگهدارنده و رنگها و افزودنیها ، آفت كشها و كودها، آنتی بیوتیكها و هورمونها، عوامل مخرب محیط زیست و طبیعت، تغییرات و جهشهای ژنی، بلایای طبیعی چون خشكسالی، سیل، زلزله، پیدایش بیماریهای نوپدید و بازپدید و بسیاری علل دیگر، اثرات سوء و انكارناپذیری بر كیفیت محصولات تولیدی و مواد غذایی گذاشته است.
در واقع امنیت غذایی و ایمنی غذا بعنوان هدف اصلی هزاره سوم از واژه های مهم و كاربردی است كه در تمام دنیا در اسناد توسعه ای و مجامع مختلف مورد تاكید قرار گرفته میشود. لذا فراهم نمودن بستر بهداشتی مناسب در امر تولید مواد غذایی، تامین و تداوم آن با ارتقاء سطح بهداشت دام و فرآورده های دامی در سراسر زنجیره موادغذایی از وظایف دامپزشكان، نهادهای خدماتی و سرویسهای دامپزشكی است و با در نظر گرفتن مسوولیت و وظیفه دامپزشكان در مراقبت و مقابله با بیماریها اعم از بیماری های دامی و بیماریهای قابل انتقال یا مشترك بین انسان و حیوان، نقش دامپزشكی در نبرد دیرینه علیه دو دشمن بشریت (بیماری و گرسنگی )بیش از پیش برجسته مینماید.
در این راستا سازمان دامپزشكی كشور به عنوان متولی سلامت و امنیت غذایی با منشاء دامی، در تحقق اهداف چشم انداز سند ملی توسعه كشور و مطابق برنامه پنجم پنجساله توسعه كشور پویاتر از گذشته عهده دار وظیفه نظارت بهداشتی از مزرعه تا سفره می باشد و با شعار" تضمین كیفیت و سلامت فرآورده های خام دامی" همراه با استفاده از روشهای نو و فناوری های جدید، علاوه بر تامین امنیت و ایمنی غذایی موجبات افزایش بهره وری و ارتقاء كیفیت محصولات دامی وتولید فرآورده های سالم و ارگانیك را فراهم خواهد آورد. بهداشت و مدیریت بیماریهای دام، طیور و آبزیان وبیماریهای قابل انتقال به انسان واستفاده ازسیستم اطلاعات جغرافیایی و گزارش دهی سریع بیماریها، اعمال نظارت بهداشتی و اجرای مقررات بهداشتی تولید و تضمین كیفیت بر اساس سامانههای بینالمللی در كلیه اماكن و صنایع وابسته به دام و مراكز تولید، استحصال، فرآوری و توزیع انواع فرآورده های خام دامی ، اجرای مقررات قرنطینه ای و امنیت زیستی در انتقال دام و فرآورده های مربوطه با استفاده از سیستم یكپارچه قرنطینه دامپزشكی، نظارت بر امور دارویی و درمانی دامپزشكی با تقویت و توسعه بخش خصوصی به همراه آموزش پرسنل و ترویج بهره برداران در كلیه حوزه های تحت عمل از اهم وظایف دامپزشكی در جهت تامین امنیت و سلامت مواد غذایی با منشاء دامی می باشد.
دامپزشكی در پروسه سلامت غذا، كار مبارزه با بیماریهای دام، طیور،آبزیان و زنبورعسل، نظارت بر استحصال، حمل و نقل، بسته بندی و عرضه انواع گوشت، بررسی آزمایشگاهی وضعیت سلامت دامها و فرآوردهای خام دامی را انجام می دهد.
بیماری های قابل انتقال میان انسان و حیوان، فصل مشترك طب انسانی و دامی یعنی حرفه پزشكی و دامپزشكی است كه از نظر حفظ سلامت و بهداشت جوامع انسانی و دامی دارای اهمیت به سزایی است.
نام این دسته از بیماری ها نمایانگر مسوولیت خطیری است كه به طور مشترك به عهده پزشكان و دامپزشكان در زمینه پیشگیری، تشخیص و درمان این گونه بیماری هاست.
هزینه سالانه 100 میلیارد تومانی برای بیماری های مشترك انسان و دام
سالانه بیش از 100 میلیارد تومان هزینه از سوی وزارت بهداشت برای بیماریهای مشترك بین انسان و حیوان صرف میشود و هنوز هم بیماریهای مشترك بین انسان و حیوان یكی از مشكلات نظام سلامت به شمار میرود.
خطر بیماری های قابل انتقال میان حیوان و انسان در ایران با وجود كشورهای آلوده در همسایگی ما كه برخی از آنها از ثبات سیاسی لازم برای برخورداری از نظام سلامت مناسب و تشكیلات دامپزشكی قوی و منسجم محرومند، بیشتر است.
در همین راستا " بیژن دهقان" مدیركل دامپزشكی استان كرمان در گفت و گو با ایسنا اظهار كرد: این اداره متشكل از دو معاونت، 18 اداره فنی و ستادی، 16 شبكه دامپزشكی شهرستان و 23 پست دامپزشكی است كه تحت مدیریت مدیر كل دامپزشكی استان كرمان فعالیت می نمایند.
وی ادامه داد: از نظر صنعت دامپروری استان كرمان دارای 230 هزار راس دام سنگین و 5 میلیون و 200 هزار راس دام سبك مستقر در 5 هزار و 600 واحد اپیدمیولوژیك پرورش دام، 32 هزار راس تك سمی، 32 هزار نفر شتر و همچنین هزار و 250 واحد مرغداری گوشتی به ظرفیت 20 میلیون قطعه در سال، چهار مزرعه پرورش طیور مادر به ظرفیت 200 هزار قطعه، یك مزرعه پرورش طیور اجداد به ظرفیت 100 هزار قطعه، 24 واحد مرغداری پولت و تخمگذار به ظرفیت یك میلیون و 500 هزار قطعه و 33 مركز پرورش سایر ماكیان به ظرفیت 200 هزار قطعه می باشد.
وجود 82 هزار كلنی زنبور عسل در استان كرمان
مدیركل دامپزشكی استان كرمان با اشاره به فعالیت 29 مركز پرورش شترمرغ با جمعیت 3 هزار قطعه، 82 هزار كلنی زنبورعسل با تعداد 16 هزار ملكه و 190 مركز تكثیر پرورش آبزیان به ظرفیت 500 تن تولید سالیانه اظهار كرد: تامین بهداشت جامعه از طریق پیشگیری از بیماریهای مشترك بین انسان و دام و پیشگیری از بیماریهای دامی همچنین تامین امنیت غذایی از مهمترین اهداف دامپزشكی می باشد.
وی در پایان خاطز نشان كرد: اداره كل دامپزشكی استان كرمان در راستای تحقق این هدف بزرگ، 278 نفر نیرو در مقاطع مختلف تحصیلی را به كار گرفته است.
دامپزشكی با سلامت افراد جامعه ارتباط مستقیم دارد
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استانداری كرمان نیز گفت: دامپزشكی با سلامت افراد جامعه ارتباط مستقیم دارد و از این رو رسالتی خطیر را عهده دار است.
"كریم مهرشاد" در این باره گفت: امروز كار مجموعه دامپزشكی در سلامت جامعه بسیار حائز اهمیت است زیرا آنها به صورت مستقیم با سلامت افراد جامعه سر و كار دارند و باید با حساسیت ویژه به رسالتی كه بر دوش دارند عمل كنند.
وی ادامه داد: اگر در جامعه ای غذای سالم وجود داشته باشد آن جامعه از افراد سالم برخوردار است و جامعه ای رشد و توسعه می كند كه از مردمی سالم برخوردار باشد.
معاون استاندار كرمان خاطرنشان كرد: باید با تلاش در دامپزشكی زمینه تولید سالم، اشتغال ارزان و توسعه صادرات را فراهم سازیم و با توسعه دامپروری از نظر كمی و كیفی امنیت روانی را برای جامعه ایجاد كنیم.
وی تصریح كرد: ایجاد امنیت روانی در جامعه با رسیدن به خودكفایی صورت می گیرد زیرا زمانی كه فراورده های خام دامی را در كشور تولید كنیم امنیت روانی را بین مردم ایجاد كرده ایم.
آنچه مسلم است رشد تقاضا برای غذا به دلیل افزایش روز افزون جمعیت و رشد اقتصادی در كشورهای در حال توسعه بایستی منجر به افزایش كمی و كیفی آن گردد، اما از طرفی با گسترش تكنولوژی، افزایش جمعیت و مهاجرت، حمل و نقل ، فقر و سوءتغذیه، استفاده از مواد نگهدارنده و رنگها و افزودنیها ، آفت كشها و كودها، آنتی بیوتیكها و هورمونها، عوامل مخرب محیط زیست و طبیعت، تغییرات و جهشهای ژنی، بلایای طبیعی چون خشكسالی، سیل، زلزله، پیدایش بیماریهای نوپدید و بازپدید و بسیاری علل دیگر، اثرات سوء و انكارناپذیری بر كیفیت محصولات تولیدی و مواد غذایی گذاشته است.
در واقع امنیت غذایی و ایمنی غذا بعنوان هدف اصلی هزاره سوم از واژه های مهم و كاربردی است كه در تمام دنیا در اسناد توسعه ای و مجامع مختلف مورد تاكید قرار گرفته میشود. لذا فراهم نمودن بستر بهداشتی مناسب در امر تولید مواد غذایی، تامین و تداوم آن با ارتقاء سطح بهداشت دام و فرآورده های دامی در سراسر زنجیره موادغذایی از وظایف دامپزشكان، نهادهای خدماتی و سرویسهای دامپزشكی است و با در نظر گرفتن مسوولیت و وظیفه دامپزشكان در مراقبت و مقابله با بیماریها اعم از بیماری های دامی و بیماریهای قابل انتقال یا مشترك بین انسان و حیوان، نقش دامپزشكی در نبرد دیرینه علیه دو دشمن بشریت (بیماری و گرسنگی )بیش از پیش برجسته مینماید.
در این راستا سازمان دامپزشكی كشور به عنوان متولی سلامت و امنیت غذایی با منشاء دامی، در تحقق اهداف چشم انداز سند ملی توسعه كشور و مطابق برنامه پنجم پنجساله توسعه كشور پویاتر از گذشته عهده دار وظیفه نظارت بهداشتی از مزرعه تا سفره می باشد و با شعار" تضمین كیفیت و سلامت فرآورده های خام دامی" همراه با استفاده از روشهای نو و فناوری های جدید، علاوه بر تامین امنیت و ایمنی غذایی موجبات افزایش بهره وری و ارتقاء كیفیت محصولات دامی وتولید فرآورده های سالم و ارگانیك را فراهم خواهد آورد. بهداشت و مدیریت بیماریهای دام، طیور و آبزیان وبیماریهای قابل انتقال به انسان واستفاده ازسیستم اطلاعات جغرافیایی و گزارش دهی سریع بیماریها، اعمال نظارت بهداشتی و اجرای مقررات بهداشتی تولید و تضمین كیفیت بر اساس سامانههای بینالمللی در كلیه اماكن و صنایع وابسته به دام و مراكز تولید، استحصال، فرآوری و توزیع انواع فرآورده های خام دامی ، اجرای مقررات قرنطینه ای و امنیت زیستی در انتقال دام و فرآورده های مربوطه با استفاده از سیستم یكپارچه قرنطینه دامپزشكی، نظارت بر امور دارویی و درمانی دامپزشكی با تقویت و توسعه بخش خصوصی به همراه آموزش پرسنل و ترویج بهره برداران در كلیه حوزه های تحت عمل از اهم وظایف دامپزشكی در جهت تامین امنیت و سلامت مواد غذایی با منشاء دامی می باشد.
دامپزشكی در پروسه سلامت غذا، كار مبارزه با بیماریهای دام، طیور،آبزیان و زنبورعسل، نظارت بر استحصال، حمل و نقل، بسته بندی و عرضه انواع گوشت، بررسی آزمایشگاهی وضعیت سلامت دامها و فرآوردهای خام دامی را انجام می دهد.
بیماری های قابل انتقال میان انسان و حیوان، فصل مشترك طب انسانی و دامی یعنی حرفه پزشكی و دامپزشكی است كه از نظر حفظ سلامت و بهداشت جوامع انسانی و دامی دارای اهمیت به سزایی است.
نام این دسته از بیماری ها نمایانگر مسوولیت خطیری است كه به طور مشترك به عهده پزشكان و دامپزشكان در زمینه پیشگیری، تشخیص و درمان این گونه بیماری هاست.
هزینه سالانه 100 میلیارد تومانی برای بیماری های مشترك انسان و دام
سالانه بیش از 100 میلیارد تومان هزینه از سوی وزارت بهداشت برای بیماریهای مشترك بین انسان و حیوان صرف میشود و هنوز هم بیماریهای مشترك بین انسان و حیوان یكی از مشكلات نظام سلامت به شمار میرود.
خطر بیماری های قابل انتقال میان حیوان و انسان در ایران با وجود كشورهای آلوده در همسایگی ما كه برخی از آنها از ثبات سیاسی لازم برای برخورداری از نظام سلامت مناسب و تشكیلات دامپزشكی قوی و منسجم محرومند، بیشتر است.
در همین راستا " بیژن دهقان" مدیركل دامپزشكی استان كرمان در گفت و گو با ایسنا اظهار كرد: این اداره متشكل از دو معاونت، 18 اداره فنی و ستادی، 16 شبكه دامپزشكی شهرستان و 23 پست دامپزشكی است كه تحت مدیریت مدیر كل دامپزشكی استان كرمان فعالیت می نمایند.
وی ادامه داد: از نظر صنعت دامپروری استان كرمان دارای 230 هزار راس دام سنگین و 5 میلیون و 200 هزار راس دام سبك مستقر در 5 هزار و 600 واحد اپیدمیولوژیك پرورش دام، 32 هزار راس تك سمی، 32 هزار نفر شتر و همچنین هزار و 250 واحد مرغداری گوشتی به ظرفیت 20 میلیون قطعه در سال، چهار مزرعه پرورش طیور مادر به ظرفیت 200 هزار قطعه، یك مزرعه پرورش طیور اجداد به ظرفیت 100 هزار قطعه، 24 واحد مرغداری پولت و تخمگذار به ظرفیت یك میلیون و 500 هزار قطعه و 33 مركز پرورش سایر ماكیان به ظرفیت 200 هزار قطعه می باشد.
وجود 82 هزار كلنی زنبور عسل در استان كرمان
مدیركل دامپزشكی استان كرمان با اشاره به فعالیت 29 مركز پرورش شترمرغ با جمعیت 3 هزار قطعه، 82 هزار كلنی زنبورعسل با تعداد 16 هزار ملكه و 190 مركز تكثیر پرورش آبزیان به ظرفیت 500 تن تولید سالیانه اظهار كرد: تامین بهداشت جامعه از طریق پیشگیری از بیماریهای مشترك بین انسان و دام و پیشگیری از بیماریهای دامی همچنین تامین امنیت غذایی از مهمترین اهداف دامپزشكی می باشد.
وی در پایان خاطز نشان كرد: اداره كل دامپزشكی استان كرمان در راستای تحقق این هدف بزرگ، 278 نفر نیرو در مقاطع مختلف تحصیلی را به كار گرفته است.
دامپزشكی با سلامت افراد جامعه ارتباط مستقیم دارد
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استانداری كرمان نیز گفت: دامپزشكی با سلامت افراد جامعه ارتباط مستقیم دارد و از این رو رسالتی خطیر را عهده دار است.
"كریم مهرشاد" در این باره گفت: امروز كار مجموعه دامپزشكی در سلامت جامعه بسیار حائز اهمیت است زیرا آنها به صورت مستقیم با سلامت افراد جامعه سر و كار دارند و باید با حساسیت ویژه به رسالتی كه بر دوش دارند عمل كنند.
وی ادامه داد: اگر در جامعه ای غذای سالم وجود داشته باشد آن جامعه از افراد سالم برخوردار است و جامعه ای رشد و توسعه می كند كه از مردمی سالم برخوردار باشد.
معاون استاندار كرمان خاطرنشان كرد: باید با تلاش در دامپزشكی زمینه تولید سالم، اشتغال ارزان و توسعه صادرات را فراهم سازیم و با توسعه دامپروری از نظر كمی و كیفی امنیت روانی را برای جامعه ایجاد كنیم.
وی تصریح كرد: ایجاد امنیت روانی در جامعه با رسیدن به خودكفایی صورت می گیرد زیرا زمانی كه فراورده های خام دامی را در كشور تولید كنیم امنیت روانی را بین مردم ایجاد كرده ایم.
نظر دهید