روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان کرمان:
سگ های ولگرد و مخاطرات آنها
بر اساس تعریف سازمان جهانی بهداشت حیوانات، سگ ولگرد به سگی اطلاق می شود که تحت مراقبت فرد مشخصی قرار ندارد و آزادانه در محیط پرسه می زند. با توجه به اینکه هر بخشی از محیط زیست پاسخگوی نیازمندی های تعداد مشخصی از حیوانات است، این سازمان تاکید دارد که جمعیت بیش از حد "ظرفیت برد" زیستگاه باعث مخاطرات جدی برای سلامت انسان، مخاطرات اجتماعی-اقتصادی، سیاسی و حتی به خطر افتادن رفاه و حقوق حیوانات می شود. "ظرفیت برد" به معنی بیشترین جمعیتی از سگها است که بر اساس منابع موجود در زیستگاه آنها اعم از غذا، آب و پناهگاه و همچنین میزان پذیرش آنها توسط انسانها، قابل قبول است.

از آنجایی که غالبا افزایش جمعیت سگهای بدون صاحب با رفتارهای انسانی مرتبط است، کنترل جمعیت این حیوانات مستلزم تغییر رفتار انسان در ارتباط با این حیوانات و کنترل منابع و علل تکثیر آنها است. آگاهی عمومی از مخاطرات افزایش جمعیت این سگها و راههای صحیح برخورد با این معضل، در این تغییر نگرش و رفتار تاثیرگذار بوده و کمک شایان توجهی به مدیریت منطقی و حل کردن مشکلات خواهد کرد.
معضلات حضور و گردش آزادانه سگهای بدون صاحب از جنبه های مختلف قابل بررسی است، که مهمترین آنها انتقال بیماری به انسان است. سگهای بدون صاحب بدلیل اینکه تحت مراقبت های بهداشتی، دامپزشکی و واکسیناسیون قرار نمی گیرند، می توانند بیماری های باکتریایی، ویروسی و انگلی متعددی را به انسان منتقل کنند. این عوامل بیماریزا امکان دارد در بزاق، خون، ادارار، مدفوع و سایر ترشحات این سگها وجود داشته و در اثر تماس مستقیم و غیر مستقیم به انسان انتقال پیدا کنند. از جمله این بیماری ها میتوان به هاری، کیست هیداتید و سالک اشاره کرد. هاری، که یک بیماری صد در صد کشنده است، همیشه جز جدایی ناپذیر مخاطرات مطرح و برنامه های کنترل جمعیت سگهای بدون صاحب در دنیا است. علاوه بر درد و رنجی که بیماری های قابل انتقال ازسگ، به مبتلایان وارد می کنند، درمان تعدادی از آنها هزینه های زیادی خواهد داشت.
حمله سگها به انسان، حیوانات صاحبدار و اهلی از دیگر موضوعات مهم در این ارتباط است. تعدادی از بیماری ها، از جمله هاری، از طریق گزش به انسان منتقل می شوند. علاوه بر آسیب فیزیکی -جزیی تا بسیار وسیع- که گزش به انسان وارد می کند، فرد گزیده شده، که در بسیاری از موارد کودک است، ممکن است دچار آسیبهای روانی جدی شود.
این سگها از عوامل ایجاد آلودگی در محیط زندگی انسان هستند. پاره کردن کیسه های زباله و پخش کردن زباله ها، لاشه حیوانات تلف شده که با گذشت زمان متعفن می شوند، و همچنین مدفوع این حیوانات کوچه و خیابان، فضاهای سبز و محل بازی بچه ها، زمین ها و محصولات کشاورزی را آلوده می کنند. مدفوع این سگها ممکن است عامل انتقال بیماری، بویژه بیماری های انگلی، به انسان و سایر حیوانات باشد.
بسیاری از مواقع سگها به صورت گروهی و گله ای در محیط پرسه می زنند. این موضوع سبب ترس و وحشت مردم می شود و پارس کردن سگها در این گروهها در زمان دعوا و جفت گیری سر و صدای زیادی ایجاد کرده و باعث سلب آسایش ساکنین محله ها می شود.
حضور این سگها در جاده ها و تصادف خودرو ها با آنها سبب آسیب به خودرو و حتی صدمه دیدن سرنشینان می شود.
نظر دهید