• 1403/10/24 - 10:19
  • تعداد بازدید : 39
  • زمان مطالعه : 10 دقیقه

پاشنه آشیل کرمان برای آنفلوانزای پرندگان

هرچند کرمان در هشت سال گذشته عاری از بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان بوده اما با توجه به پیش‌بینی افزایش سرایت این بیماری و حضور پرندگان مهاجر آبزی در آبگیرها و سدها، همچنین دغدغه انتقال کود مرغی از استان‌های درگیر، نیازمند تشدید پایش، مراقبت و اقدامات پیشگیرانه بهداشتی است؛ البته به تخصیص اعتبارات برای کنترل هم نیاز دارد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان کرمان، بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان مشکلی بین المللی به شمار می‌رود که چندین سال جهان با آن درگیر است و سازمان دامپزشکی کشور با تغییر راهبرد در سال ۱۳۹۷، برنامه واکسیناسیون، تقویت سیستم پایش، تشخیص و ارتقای سطح امنیت زیستی واحدهای پرورشی را اجرایی کرد به طوری که از سال ۱۳۹۸ به بعد گزارشی از اپیدمی این بیماری نداشتیم.

رییس سازمان دامپزشکی کشور نیز ۱۲ دی امسال اعلام کرد: تا امروز هیچ کانون خطرناکی از بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در واحدهای صنعتی و روستایی کشور نداشتیم و تنها چند مورد در حیات وحش و مرغ‌های روستایی به صورت انفرادی دیده شده که مدیریت کرده‌ایم.

علیرضا رفیعی‌پور گفت: ما برنامه ملی مبارزه و مقابله با آنفلوانزای فوق حاد پرندگان را داریم که بسیار کمک کننده است و جای نگرانی نیست. واکسن این نوع آنفلوانزا به اندازه کافی در کشور تامین شده و در کشور تولید و بخشی از آن از طریق واردات تامین می‌شود.

اما ستاد استانی پیشگیری و کنترل بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان نیز سوم دی امسال به ریاست سرپرست معاونت سیاسی و اجتماعی استانداری کرمان و با حضور مدیران دستگاه‌های مربوطه تشکیل جلسه داد که در این نشست، ایجاد یک قرارگاه برای جلوگیری از موازی‌کاری و پیگیری وظایف و تکالیف ابلاغی دستگاه‌ها مرتبط با پیشگیری و کنترل بیماری مورد تاکید قرار گرفت.

تامین و جذب اعتبار در زمینه پیشگیری و مقابله با ویروس در حوزه دامپزشکی از دیگر موضوعات مطرح شده در این نشست بود که عنوان شد بیشترین مساعدت از سوی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی صورت گرفته و باید در سرفصل‌های مشخص به صورت کشوری و ملی اقدام شود.

با توجه به پیش‌بینی افزایش رخداد بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان، بروز کانون‌های بیماری در کشورهای همسایه و حضور پرندگان مهاجر در محل آبگیرها و سدها، اقدامات پیشگیرانه و کنترلی ضروری است.

اما با توجه به پیش‌بینی امکان افزایش رخداد بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان و بروز کانون‌های بیماری در برخی کشورهای همسایه همچنین افزایش امکان بروز بیماری با در نظر گرفتن حضور پرندگان مهاجر آبزی در محل آبگیرها و سدها، تغییرات آب و هوایی و در چرخش بودن ویروس در طیور بومی، ضروری است اقدامات پیشگیرانه و کنترلی با اهتمام مضاعف توسط بهره برداران پیگیری و اجرایی شود.

معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان کرمان درباره خطرات و روند شیوع این بیماری گفت: از سال ۱۳۹۵ تا الان استان کرمان عاری از بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان بوده و سال ۱۳۹۵ نیز یک مورد طیور زینتی بوده و طیور بومی نبوده است که پاکسازی، قرنطینه و معدوم سازی در زمان خودش انجام شد و در حدود هشت سال اخیر هیچ گزارشی از بیماری نداشتیم.

صدیقه کاظمی نیا افزود: واحدهای بومی استان را هم نمونه برداری و آزمایش کردیم که امسال هیچ مشکلی نداشتند اما نیاز است کنترل و مراقبت دستکم تا پایان فصل سرما انجام شود؛ البته این بیماری منحصر به فصل سرما نیست و موارد متعددی از بروز بیماری در طیور صنعتی در تابستان و حتی اردیبهشت ماه در سال‌های گذشته داشتیم و به خاطر ماندگاری ویروس در فصل سرما خطر بیماری بیشتر می‌شود.

وی درباره اینکه چه اقدامات پیشگیرانه‌ای در این سال‌ها انجام شده است اظهار داشت: همه واحدهای مادر و اجداد در سطح استان و واحدهای تخمگذار واکسن آنفلوانزای فوق حاد پرندگان دونوبتی تا سه نوبتی را دریافت کردند.

معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان کرمان گفت: این واکسیناسیون نه فقط امسال که دستکم در چهار سال اخیر الزامی بوده و هر پولت تخمگذار تجاری که قرار بود وارد استان شود باید گواهی واکسیناسیون را دارا باشد.

وی ادامه داد: تشکیل کمیته‌هایی در استانداری و دعوت دستگاه‌های همکار تا پایش و مراقبتی که در واحدها انجام دادیم، سخت گیری‌هایی که در زمینه بهداشت واحدها داشتیم و در جوجه ریزی نیز مجوزها را ندادیم تا بهداشت خود را ارتقا دهند از دیگر اقدامات بوده است.

کاظمی نیا گفت: بحث‌های تشخیصی را دنبال کردیم و موارد مشکوک در استان سریع تست می‌شد چون تا نمونه برود و برگردد کار سخت و زمان‌بر بود. هماهنگی با نیروی انتظامی در تردد طیور و فرآورده‌های طیور و کود داشتیم که نیاز است باز هم تشدید شود؛ همچنین اطلاع رسانی‌هایی که برای ذینفعان و واحدهای روستایی انجام دادیم موثر بوده است.

دنبال کردن واکسیناسیون فارم‌های مرغ مادر و اجداد و سخت گیری در ورود جوجه‌های یک روزه به استان در پیشگیری از شیوع بیماری موثر بوده است.

وی افزود: بخش خصوصی و دانشکده دامپزشکی با مشارکتی که داشتند، هر مورد تلفات غیرعادی و غیرمعمول را به ما اطلاع رسانی کردند و خیلی تاثیرگذار است. دنبال کردن واکسیناسیون و واکسن آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در فارم‌های مرغ مادر و اجداد، همچنین سخت‌گیری که در ورود جوجه‌های یک روزه به استان داشتیم موضوعات مهمی بوده و ناوگان حمل و نقل که ناقل بیماری نباشند همچنین با سازمان حفاظت محیط زیست برای پایش پرندگان مهاجر هماهنگ بوده ایم.

معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان کرمان گفت: این استان زنجیره کامل پرورش طیور را دارد، از اجداد، مادر، تخمگذار، جوجه کشی و پولت کاری همه اینها را داراست؛ تعداد واحدهای تخمگذار تجاری استان ۳۰ واحد است و معمولا ۲۷ تا ۲۸ واحد فعال هستند، واحدهای اجداد گوشتی سه واحد، مادر گوشتی هفت واحد و تعداد واحد پرورش نیمچه گوشتی هزار و ۳۰۰ واحد است که البته همه واحدها همزمان فعال نیستند.

وی بیان کرد: تعداد کشتارگاه‌های صنعتی طیور استان هم ۱۳ واحد است و یک واحد کشتارگاه صنعتی در شهرستان شهربابک نیز در دست افتتاح داریم.

کاظمی نیا درباره خطرات این بیماری گفت: پیش‌بینی می‌شود ویروس آنفلوانزای فوق حاد پرندگان یک چالش سلامتی برای صنعت طیور و بهداشت عمومی و انسان در آینده باشد که اگر به‌خوبی مدیریت و کنترل نشود مشکلات عدیده ای به وجود می‌آید.

وی افزود: این ویروس قابلیت تغییرپذیری بالایی دارد به همین دلیل هیچ واکسن اختصاصی و قطعی برای آن وجود ندارد؛ مخازن متعددی در پرندگان و پستانداران دارد، بنابراین می‌تواند با شرایط مختلف خودش را تطبیق دهد و از این جهت خیلی خطرناک باشد. میزان کشندگی ویروس خیلی بالاست اگر کرونا حداکثر ۱۰ درصد کشندگی داشت آنفلوانزا می‌تواند به ۸۰ و ۹۰ یا حتی ۱۰۰ درصد برسد.

معاون سلامت اداره کل دامپزشکی کرمان گفت: اینکه ما چه وضعیتی داریم، کشور و استان در مسیر کریدور تردد پرندگان وحشی آبزی است که مخزن بیماری هستند و بدون علامت، در واقع ویروس را از جایی به جای دیگر منتقل می‌کنند. کشورهای همسایه و کشورهای اروپایی نیز در سال‌های اخیر آلوده بوده و این پرندگان در مسیرشان خطر ورود ویروس به کشور را به همراه داشته‌اند.

وی اظهار داشت: این پرندگان ناقل بدون علامت هستند، در زیستگاه می‌نشینند و پرندگان بومی را درگیر می‌کنند، حتی پرندگان صنعتی (طیور) که در این مسیر قرار می‌گیرند، آلوده می‌شوند و به این ترتیب ویروس می‌چرخد.

استان کرمان در مسیر کریدور تردد پرندگان مهاجر آبزی است که مخزن بیماری و بدون علامت هستند، کود مرغی وارداتی نیز می‌تواند یک خطر بالقوه برای استان باشد.

کاظمی نیا گفت: پرندگان آبزی مهاجر هستند از اردک‌های وحشی تا انواع مرغ‌های دریایی و پلیکان‌ها می‌توانند ناقل ویروس باشند. ما در استان زیستگاه داریم اما الان زیستگاه‌ها کمتر استان را تهدید می‌کنند ولی سد داریم مثل سد نسا در بم، سد سیرجان و یکسری آبگیر که به صورت فصلی فعال می‌شوند و از طریق سازمان حفاظت محیط زیست و دامپزشکی در حال پایش هستند.

وی افزود: تبادل صنعت نیز وجود دارد، مرغ پایان دوره می‌رود و می‌آید به ویژه اینکه استان کرمان کشاورزی و واردات کود دارد؛ کود مرغی وارداتی از استان‌های شمالی می‌تواند یک خطر بالقوه برای استان باشند.

این مقام مسئول گفت: حتی می‌تواند واحدهای صنعتی ما را درگیر کند که واحدهای تخمگذار و بوقلمون نسبت به بیماری حساس‌تر هستند، اینها ممکن است درگیر شوند و در رفسنجان می‌بینیم که این طرف مرغداری و آن طرف مزارع پسته است که احتمال انتقال بیماری وجود دارد.

وی درخصوص تصمیم های جلسه اخیر ستاد استانی پیشگیری و کنترل بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان نیز گفت: در این جلسه مقرر شد یک وضعیت بسیج همگانی و آماده‌باش همگانی در سطح استان ایجاد شود، از جهاد کشاورزی تا سازمان حفاظت محیط زیست، دانشگاه علوم پزشکی، سازمان دامپزشکی و دستگاه‌های دیگر؛ زیرا با توجه به نقش موثر شیوع این ویروس بر اقتصاد، معیشت و سلامت مردم نیازمند هماهنگی و همکاری هرچه بیشتر دستگاه‌ها برای پیشگیری و کنترل هستیم.

کاظمی نیا ادامه داد: همچنین در مورد اعتبارات تاکید شد جابه‌جایی در اعتباراتی که درخواست داریم، با مساعدت سازمان مدیریت و برنامه ریزی، تخصیص داده شود تا تجهیزات لازم را خریداری و پایش کنیم.

وی گفت: تشکل‌ها و اتحادیه‌ها نیز ملزم شوند نکات بهداشتی در جوجه ریزی را رعایت کنند، به هر واحد زیر پله ای مجوز پرورش داده نشود و دقت شود در جوجه‌هایی که وارد استان می‌شود اگر مورد مشکوکی مشاهده شد ستاد بحران آمادگی داشته باشد تا در سریع ترین زمان ممکن قرنطینه، معدوم سازی و جلوگیری از انتشار بیماری که بسیار مهم است را داشته باشیم.

معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان کرمان درباره تامین بودجه برای کیت‌های آزمایشگاهی به منظور شناسایی سریع‌تر ویروس و جلوگیری از گسترش آن که از اولویت‌های اصلی مبارزه با شیوع آنفلوانزا اعلام شده است نیز اظهار داشت: آنفلوانزای فوق حاد انحصاری است و صرفا کیت‌هایش از طریق مرکز تشخیص سازمان دامپزشکی وارد می‌شود که در اختیار آزمایشگاه‌ها قرار می‌گیرد اما آنچه ما در رنج هستیم مواد مصرفی است و ما باید پشتیبانی کنیم که قرار شد تخصیص اعتبار داشته باشیم.

وی تصریح کرد: برای رصد و پایش دقیق‌تر وضعیت و انتشار بیماری، نیاز به بودجه برای تجهیزات است تا بتوان در مواقع بحرانی، واکنش‌های سریع و موثری نشان داد، همچنین حفاظت فیزیکی کارکنان کشتارگاه‌ها ضرورت دارد.

کاظمی نیا افزود: ما یک ویژگی خوبی در استان داریم و اینکه کرمان از استان‌های انفجاری به لحاظ بیماری، دور است مثل استان‌های شمالی و مرکزی که تراکم واحدها در آنها بالا و خطر انتقال ویروس هم بیشتر است.

وی گفت: ما به لحاظ مسافتی از این استان‌ها دور هستیم ولی کود مرغی از آن استان‌ها جای نگرانی دارد که این موضوع با حساسیت بیشتری باید دنبال شود لذا نمی‌توان گفت کرمان یک استان سطح یک در معرض خطر است اما هیچ وقت نمی‌توانیم خطر بیماری را نادیده بگیریم بویژه اینکه ویروس در حال چرخش است و در کشورهای همسایه کانون‌های متعددی احتمال شیوع داشته لذا استان نیازمند پایش، مراقبت و آماده باش است.

استان کرمان از قطب‌های تولید مرغ در شرق کشور است که بنابر آمار رسمی در مقیاس کشوری رتبه سوم از نظر تعداد ظرفیت واحدهای پرورش اجدادی گوشتی، رتبه ششم تعداد واحد پرورش نیمچه گوشتی و رتبه پانزدهم از نظر ظرفیت واحدهای مرغ تخم‌گذار تجاری را دارد.

  • گروه خبری : اخبار اسلایدر
  • کد خبر : 332182
کلمات کلیدی
روابط عمومی ادمین پورتال کرمان

روابط عمومی ادمین پورتال کرمان

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

لینک کوتاه