معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان کرمان اعلام کرد:
پیش سرد کن قاتل تب کریمه کنگو
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان کرمان در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه تب کریمه کنگو در دام فاقد علائم درمانگاهی است، اظهار کرد: دام (نشخوارکنندگان، گاو و گوسفند) به عنوان مخازن بیماری در طبیعت هستند. این ویروس از طریق کنهها بین دامها و نشخوارکنندگان کوچک و بزرگ قابیلت انتقال دارد.
دکتر صدیقه کاظمی نیا ادامه داد: انسان از طریق تماس با کنه، نیش کنه و له کردن آن روی سطح پوست و تماس با ترشحات و بافت دام آلوده به بیماری مبتلا میشود.
وی با تاکید بر لزوم پرهیز از کشتار دام در خارج از کشتارگاه گفت: به منظور حفظ سلامت و بهداشت گوشت، دامهایی که وارد کشتارگاه میشوند، مرحله انتظار و قرنطینه را طی میکنند. اگر احیاناً دام دچار بیماری خاصی باشد از خط کشتار حذف میشوند
وی ادامه داد: سپس بازرسی قبل از کشتار انجام میشود و چنانچه دامی دارای تب، کنه زدگی، انگلهای خارجی فراوان و لاغری مفرط باشد، توسط ناظران دامپزشکی از خط کشتار حذف میشود.
کاظمی نیا عنوان کرد: بعد از این مراحل، فرآیند کشتار آغاز میشود که در کشتارگاه مراحل خاص خود را دارد و خون گیری انجام میشود. مهمترین بخشی که در کشتارگاه اتفاق میافتد که در ذبحهای خانگی و غیرمجاز رعایت نمیشود، ورود گوشت کشتار شده به مرحله پیش سرد است.
لزوم خرید گوشتهای لیبل دار از مراکز معتبر
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان کرمان بیان کرد: پیش سردکن کشتارگاهها به صورت سردخانههایی هستند که دمای آنها بین صفر تا ۴ درجه است و لاشهها و احشای دام پیش از ورود به بازار مصرف ۲۴ تا ۴۸ ساعت در این پیش سردکنها قرار میگیرد.
وی گفت: در پیش سردکنها دمای لاشه به تدریج سرد میشود و جمود نعشی را سپری میکند. طی این پروسه پی. اچ گوشت پایین آمده و حالت اسیدی پیدا میکند و چنانچه گوشت به ویروس تب کریمه کنگو و سایر ویروسها آلوده باشد، عامل بیماری در این مرحله از بین میرود.
وی گفت: بعد از مرحله پیش سردکن، گوشت به مهر دامپزشکی مهمور شده و وارد بازار میشود. بنابراین گوشتهای دارای مهر دامپزشکی و لیبل کشتارگاه به لحاظ سلامت تضمین شده است.
فریزر عامل بیماری را از بین نمیبرد
کاظمی نیا گفت: دمای فریزر نمیتواند باعث جمود نعشی و از بین رفتن ویروس شود. گوشت تازه باید به مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت در یخچال در دمای صفر تا ۴ درجه قرار بگیرد و سپس خرد شده و در فریزر نگهداری شود.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان کرمان در خصوص امکان از نابودی ویروس طی پخت و پز بیان کرد: تب کریمه کنگو یک بیماری شغلی است و عموماً در بین دامپزشکان، دامداران، سلاخان و قصابان و خانمهای خانه دار که با گوشت تازه سر و کار دارند، مشاهده میشود. این افراد در ارتباط با بافت و ترشحات گوشت تازه قرار میگیرند.
کاظمی نیا در خصوص اینکه آیا قرار دادن گوشت در فریزر هم میتواند ویروس تب کریمه کنگو را از بین ببرد؟ گفت: ویروس تب کریمه کنگو در اثر پخت و پز از بین میرود اما باید توجه داشت که انتقال بیماری میتواند قبل از پخت و پز و در عین خرد و آماده کردن گوشت تازه در اثر پاشیدن ترشحات و تماس با ویروس از گوشت آلوده رخ دهد.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان کرمان ادامه داد: بهداشت گوشتهای لیبل دار را تا حد زیادی تضمین میکنیم و توصیه اکید میشود مردم گوشت را از مراکز مجاز خریداری کنند.
کاظمی نیا در خصوص امکان انتقال بیماری از طریق شیر هم گفت: مهمترین راه انتقال بیماری از طریق کنه زدگی یا له کردن آن روی پوست و تماس با خون تازه و دام آلوده است. تاکنون شواهدی دال بر اینکه شیر یا گوشت آلوده بتوانند عامل ایجاد بیماری باشند گزارش نشده است. اما در هر حال شیر جوشانده نشده و خام میتواند به صورت مکانیکی و فیزیکالی عامل انتقال ویروس باشد. به هیچ عنوان مصرف شیر خام جوشانده نشده را توصیه نمیکنیم.
برخورد با کشتار غیرمجاز دام
وی در خصوص کشتارهای غیرمجاز گفت: در این زمینه ابتدا باید یک فرهنگسازی و اطلاع رسانی مناسب در جامعه انجام شود. اگر تقاضا وجود نداشته باشد عرضه هم کم میشود.
کاظمی نیا ادامه داد: کشتار غیرمجاز و خارج از فضای کشتارگاه ممنوع است و در صورت مشاهده از طریق نیروی انتظامی و مجاری حقوقی با خاطیان برخورد میشود. پروندههای متعدد قضائی در این زمینه تشکیل شده است.
وی گفت: باید در نظر داشت در هر خانه و هر روستا امکان کشتار غیرمجاز وجود دارد به لحاظ محدودیتهای نیرو و امکانات نمیتوانیم به صورت دائم بازدید و سرکشی داشته باشیم.
کاظمی نیا با تاکید بر لزوم تغییر فرهنگ مصرف مردم بیان کرد: این تصور اشتباه است که گوشت تازه کشتار شده حتی به لحاظ خوراکی خوشمزهتر است.
وی گفت: در خصوص برخی مراکز غیرمجاز مانند سعادت آباد، نیروهای دامپزشکی در این مکانها مستقر شدهاند و عمل بازرسی را انجام میدهند. یک یخچال سیار هم در محل قرار دادهایم و لاشهها را به منظور طی کردن مرحله پیش سرد، داخل یخچال قرار دادهایم.
کاظمی نیا گفت: از مردم تقاضا میکنم در صورت مشاهده کشتار غیرمجاز دام، دامپزشکی را به منظور برخورد با خاطیان در جریان قرار دهند.افراد چنانچه سابقه تماس با دام، گوشت تازه، ترشحات و بافت دامی داشتند و دارای علائم تب، لرز، سردرد، سرگیجه، تحریک پذیری و درد قفسه سینه هستند حتماً در اسرع وقت به پزشک مراجعه کرده و بگویند که در ارتباط با دام یا گوشت تازه بودهاند؛ این سابقه بسیار مهم است
وی گفت: افراد چنانچه سابقه تماس با دام، گوشت تازه، ترشحات و بافت دامی داشتند و دارای علائم تب، لرز، سردرد، سرگیجه، تحریک پذیری و درد قفسه سینه هستند حتماً در اسرع وقت به پزشک مراجعه کرده و بگویند که در ارتباط با دام یا گوشت تازه بودهاند؛ این سابقه بسیار مهم است.
کاظمی نیا با اشاره به اینکه پرندگان ناقل این بیماری نیستند، افزود: در خصوص سم پاشی؛ کنهها تا مدتها آلوده باقی میمانند و بیش از ۳۰ گونه کنه ویروس را در خودشان حفظ میکنند بنابراین از بین بردن همه کنهها و مخازن و ناقلان ویروس ممکن نیست. اما از همه دامداران تقاضا میکنم که رعایت بهداشت و حفاظت فردی را در ارتباط با دام مدنظر قرار دهند. در کشتارگاهها از دستکش، عینک، ماسک حتماً استفاده شود.
نظر دهید