مسئول اداره بهداشت و مدیریت بیماری های آبزیان اداره کل دامپزشکی استان کرمان:
بیماری نکروز عفونی لوزالمعده در آبزیان و روش های مقابله با آن
به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی ستان کرمان، دکتر نجمه حاج علیزاده مسئول اداره بهداشت و مدیریت بیماری های آبزیان اداره کل دامپزشکی استان کرمان اعلام کرد: عامل ویروسی بیماری نکروز عفونی لوزالمعده از خانواده رئو ویروس می باشد که این بیماری یک نوع بیماری مسری است که موجب بروز بیماری در ماهی های قزل آلا می شود.
این مقام مسئول با بیان اینکه ویروس این بیماری بسیار مسری است، اعلام کرد: انتقال این بیماری به دو روش افقی و عمودی صورت می گیرد که انتقال افقی مهم ترین روش انتقال این بیماری است که در نتیجه دفع ویروس یا مدفوع، ادرار و فراورده های جنسی ماهی صورت می گیرد در حالی که انتقال عمودی از طریق تخم صورت می گیرد.
وی اولین علامت شروع بیماری را معمولا مرگ و میر شدید و ناگهانی در نوزادان انگشت قد اعلام نمود.
وی ادامه داد: بیشترین حساسیت در ماهی قزل آلا بعد از جذب کیسه زرد و در زمان شروع تغذیه فعال می باشد همانند لاروهایی که شنای عمودی را آغاز کرده اند.
وی عنوان کرد: حساسیت قزل آلای رنگین کمان و ماهی های آزاد با افزایش سن کاهش می یابد بطوری که یک ماهی قزل آلای شش ماهه نسبت به ویروس مقاوم می باشد.
مسئول اداره بهداشت و مدیریت بیماری های آبزیان اداره کل دامپزشکی استان کرمان افزود: ماهیان مبتلا دارای علائم حرکات چرخشی و بی حالی بوده و تلفات فوق العاده سنگین و ناگهانی در بچه ماهیان زیر سه گرمی ایجاد می شود.
دکتر حاج علیزاده با اعلام اینکه از آبزی پروران استان درخواست داریم که همکاری لازم را با کارشناسان این اداره کل داشته باشند و هرگونه بیماری و تلفات را به شبکه دامپزشکی شهرستان اعلام نمایند، بیان کرد: رعایت نکات بهداشتی ذیل برای پیشگیری از این بیماری به آبزی پروران توصیه میشود که شامل دقت و کنترل کافی نسبت به بازدیدکنندگان مزرعه، جلوگیری از دسترسی مرغان ماهی خوار به استخرهای مزرعه، اخذ گواهینامه ی بهداشتی دامپزشکی برای وارد کردن بچه ماهی و تخم چشم زده به مزرعه، محصور کردن اطراف مزرعه با فنس مناسب، معدوم سازی ماهیان تلف شده با روشهای مطابق ضوابط بهداشتی دامپزشکی می باشد.
دکتر نجمه حاج علیزاده مسئول اداره بهداشت و مدیریت بیماری های آبزیان اداره کل دامپزشکی استان کرمان در پایان گفت: اداره کل دامپزشکی استان کرمان هر ساله در قالب طرح مراقبت فعال بیماری های اخطار کردنی ماهی قزل آلا طی دو نوبت با فاصله چهارماهه اقدام به بازدید و نمونه برداری از مزارع تکثیر و پرورش می نماید که در طی سالجاری از 35 مزرعه فعال بازدید انجام شده است که خوشبختانه مورد مثبتی از بیماری های اخطارکردنی در مزارع استان مشاهده نگردیده است.
نظر دهید