• 1398/11/03 - 11:19
  • تعداد بازدید : 460
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

معرفی بیماری هاری توسط اداره دامپزشکی شهرستان ارزوئیه

یکی از خطرناکترین بیماری هایی است که بین انسان ودام مشترک می باشد که تمام حیوانات خون گرم به آن مبتلا می شوند همچنین بیماری در حیوانات گوشت خوار مثل سگ ،گربه،گرگ،روباه،سنجاب ،گورکن و خفاش بیشتر دیده می شود.

تنها تعداد محدودی از کشور هاکه به صورت جزیره هستند موفق شدند این بیماری را ریشه کن کنند .

معمولا حیوانات مثل سنجاب، گورکن،خفاش ،گرگ، روباه به عنوان مخزن آن مطرح می باشند .

بیماری در زمستان و اوایل بهار شیوع بیشتری دارد به دلیل اینکه در این موقع حیوانات وحشی به سمت شهرها مهاجرت بیشتر دارند عامل ایجاد بیماری ویروس از خانواده رابدوویروس ها بوده این ویروس در بزاق وسیستم اعصاب مرکزی وجود دارد واز طریق زخم جلدی ویا گاز گرفتن وارد بدن می شود و به حرارت ونور خورشید حساسیت زیادی دارد.

اغلب ضدعفونی کنندها روی آن بی تاثیر هستند ولی نسبت به حلال ها ی چربی واسید ها حساس است راه انتقال ویروس فقط از طریق اعصاب است و بعد از آنکه ویروس در اعصاب مستقر شد به غدد بزاقی رفته بنابراین هرگز ویروس را در خون نمی توان یافت و ویروس در خون وجود ندارد.

راه های انتقال ویروس :

1-از طریق ایجاد زخم یا گاز گرفتگی یا خراش یا پنجه کشیدن

2- انتقال آلودگی به وسیله هوا در بعضی از موارد دیده شده

3-انتقال از راه خون اصلا"صورت نمی گیرد انتقال از طریق پیوند قرنیه دیده شده ولی انتقال از طریق خوردن گوشت و فرآورده لبنی صورت نمی گیرد مگر اینکه در مسیر دستگاه گوارش زخمی وجود داشته باشد .

علائم کلنیکی :

دوره کمون بیماری 6تا12روز بوده درانسان 15تا25روز که البته این مدت بستگی به محل زخم دارد هرچه محل زخم به مراکز عصبی مرکزی بدن نزدیک تر باشد وقوع آن سریع تر است.

به همین دلیل در بعضی از موارد دوره کمون 6ماه تا24 ماه طول می کشد هر چه زخم به سر وصورت نزدیک تر باشد دوره کمون کوتاه تر است بیماری هاری به دو شکل دیده می شود.

1-شکل خشمگین یا تهاجمی

2-شکل خاموش یا فلجی

پیش گیری :

  1. -    یکی از راه های پیشگیری واکسیناسیون می باشد که واکسن ها دو دسته هستند یا واکسن کشته است یا زنده
  2. -    جدا نمودن سگ های ولگرد و معدوم نمودن آنها
  3. -    کم کردن حیوانات ناقل ومخزن به خصوص روباه قرمز که به عنوان ناقل اصلی ویروس است.

 

چگونه با حیوان هار برخورد کنیم:     

بعد از آنکه دامی به وسیله حیوان مشکوک گاز گرفته شد باید آن را به صورت انفرادی نگه داشته با توجه به      دوره کمون اگر دام گاز گرفته شده هار شده باشد ظرف این مدت باید تلف شود واگر تلف نشد دلیل برسالم بودن این دام می باشد در این مدت باید آب و غذای کافی در اختیار آن قرار گیرد.

در مورد انسان سریعا" باید قسمت بالای محل گاز گرفتگی را به وسیله نخ یا پارچه بسته سپس زخم را با آب وصابون شست وشو داده و سریعا" بیمار را به مرکز بهداشت منتقل نماییم.

منبع: اداره  دامپزشکی شهرستان ارزوئیه

  • گروه خبری : اخبار شهرستانهای صفحه اول,اخبار شهرستان ارزوئیه
  • کد خبر : 248582
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید