• 1403/05/23 - 05:36
  • تعداد بازدید : 86
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

دامداران گنبکی اصول بهبود کیفیت بهداشتی شیر خام را اجرا نمایند

سرپرست شبکه دامپزشکی شهرستان گنبکی عنوان کرد: شیر و محصولات لبنی فرآورده ای با اهمیت در برنامه غذایی هر خانوار است و به دلیل وجود ترکیباتی نظیر پروتئین، چربی، لاکتوز و املاح مختلف برای زندگی و سلامتی انسان لازم و ضروری می باشد. بنابراین شیر مصرفی باید دارای کیفیت مطلوب و عاری از هر گونه آلودگی باشد تا هم نیازهای جامعه را تامین و هم از انتقال بیماریهای گوناگون جلوگیری نماید.

دکتر مهرنوش ملکوتی بیان کرد:شیر به دلیل داشتن مواد و ترکیبات مختلف، محیط مناسبی جهت رشد میکروب می باشد که با شناخت عوامل مؤثر بالا بردن کیفیت شیر و جلوگیری از فاسد شدن آن نظیر بهداشت دام، نحوه دوشش، صاف کردن، سرد کردن سریع شیر، بهداشت وسایل شیر دوشی، تانکرهای حمل شیر و آب مورد استفاده در دامداریها جهت شستشوی وسایل شیر دوشی، می توان مانع از فاسد شدن آن شد.
 
 
وی افزود:عوامل موثر در بالا بردن کیفیت شیر در دامداری ها عوامل زیر می باشد:
الف) سلامت دام، سالم بودن دام از لحاظ بیماریهای عفونی نظیر سل تب مالت و نیز ورم پستان که اثرات منفی را در کیفیت شیر بجا می گذارد.
 
ب) بهداشت دام، شستشوی پستان قبل از شیر دوشی یکی از عوامل مهم در کاهش بار میکروبی شیر خصوصا در دامداریهای سنتی می باشد. زدودن و تمیز کردن موهای اطراف پستان دام و شستشوی آن با آب ولرم به منظور تمیز کردن و از بین بردن کثافات و فضولات دام شیرده و پاک کردن آن با حوله تمیز و خشک می تواند به مقدار زیادی مانع نفوذ باکتریها در شیر شود، نکته قابل توجه اینکه بک گرم از مدفوع دام می تواند تا حدود 40 میلیارد باکتری وارد شیر نماید.
 
 
دکتر ملکوتی گفت: بهداشت دست در شیر دوشی سنتی و ضدعفونی دستگاه شیر دوش در کاهش عوامل میکروبی بسیار حائز اهمیت است و بایستی به این نکته توجه کرد که تعداد باکتریها در ابتدای شیر دوشی زیاد است و یکی از راههای نفوذ باکتری به داخل پستان از طریق دریچه های موجود در نوک پستانک است بنابراین باید پس از هر بار عمل شیر دوشی جهت جلوگیری از تماس دام با زمین، از نشستن آن به مدت ۲۰ دقیقه ممانعت نمود.
 
وی تصریح کرد: ظروف شیر دوشی باید کاملا تمیز و ضد عفونی شده باشد و همچنین با استفاده از تنظیف با صافی بر روی بیدون ها، ظروف شیر دوشی (دبه) و شیر سرد کن ها تا اندازه زیادی باعث جلوگیری از نفوذ عواملی نظیر گرد و خاک، کاه و کلش و حشرات به داخل شیر می شود. بطوریکه یک گرم گرد و خاک تا ۷۸ میلیون و یک مگس افتاده در شیر با دو میلیون باکتری به شیر اضافه می کند.
و از سوی دیگر با توجه به بالا بودن دمای شیر (۳۷ درجه) پس از دوشش بایستی دما هرچه سریعتر کاهش یابد. از دستگاه شیر سرد کن و پلیت کولر به منظور کاهش سریع دمای شیر در فاصله ۳۰ دقیقه پس از دوشش استفاده  شود که این عمل تعداد میکروب های شیر خام را در دامداری کاهش می دهد.
  • گروه خبری : اداره دامپزشکی گنبکی
  • کد خبر : 323695
کلمات کلیدی
روابط عمومی ادمین پورتال کرمان

روابط عمومی ادمین پورتال کرمان

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید