در محل اداره کل دامپزشکی استان کرمان صورت گرفت:
برگزاری دوره آموزشی نمونه برداری اختصاصی بیماری های دام
دوره آموزشی " نمونه برداری اختصاصی بیماری های دام " در محل اداره کل دامپزشکی استان کرمان با حضور معاون سلامت ، روسا و کارشناسان اداره کل دامپزشکی استان کرمان و شبکه های دامپزشکی شهرستان ها برگزار گردید.
به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان کرمان، دکتر فرید صباغ کرمانی، مدرس دوره مذکور در ابتدای دوره آموزشی، اصول نمونه برداری و کالبد گشایی را توصیف کرده و در بیان شیوه های تشخیص بیماری بیان داشت: از جمله متد های تشخیص بیماری تاریخچه بیماری، معاینه بالینی دام، آزمایشات پاراکلینیکی، استفاده از ابزار تشخیصی و کالبد گشایی می باشد.
وی از مزایای کالبدگشایی به عدم نیاز به ابزار خاص یا پیشرفته، قابلیت انجام در بسیاری از شرایط، امکان برداشت نمونه جهت آزمایشگاه، مشاهده اغلب ضایعات حاصل از بیماری و ... را نام برد.
دکتر صباغ کرمانی ضمن تعریف اصطلاحات صلابت نعشی، اتولیز، فساد بافتی، تجزیه بافتی و ...، محدودیت های کالبدگشایی و نکات مهم در کالبد گشایی را توضیح داد.
وی موقعیت حیوان هنگام مرگ، حالت پوشش بدن و وجود انگل های خارجی، وضعیت عمومی لاشه و ... را از جمله مواردی ذکر کرد که قبل از کالبد گشایی بایستی مورد توجه قرار گیرد.
وی اصطلاحات توصیفی اندازه، رنگ، وزن، موقعیت، محتویات، بو، شکل، قوام و سطح عضو و مقطع را در نمونه گیری بیان کرده و گفت: نمونه برداری بهتر است از دام زنده در اوج بیماری اخذ گردد( از دامی که نماینده مناسبی برای بیماری در گله باشد)، علاوه بر آن نمونه ها در بسته بندی مناسب و در شرایط مطلوب همراه با اطلاعات دقیقی از بیماری به آزمایشگاه ارسال گردد.
وی ضمن توضیح نمونه فرم کالبدگشایی که توسط کارشناسان می بایست تکمیل گردد، گفت: بهترین نمونه های باکتریولوژی، برای موارد بیماری های حاد تب دار، سقط جنین، مرگ ناگهانی، اسهال و ضایعات التهابی پوست اخذ می گردد.
وی در ادامه به معرفی بیشترین بافت هایی که نمونه های باکتریولوژی اخذ می گردد، پرداخت و شرایط حیوان مناسب برای نمونه باکتریولوژیک و نحوه نمونه برداری از این نمونه ها را به تفصیل بیان کرد.
دکتر صباغ کرمانی نحوه نمونه برداری ویروس شناسی، سرولوژیک، قارچ شناسی،انگل شناسی، سم شناسی و آسیب شناسی را نیز شرح داد.
وی نکات مربوط به ارسال نمونه ها را با نشان دادن اسلاید هایی در این رابطه به تصویر کشید و نوع نمونه گیری و نحوه ارسال نمونه در بیماری های هاری، شاربن، تب برفکی، آبله، اکتیمای واگیردار، سل، یون، بروسلوز، PPR، طاعون گاوی، لپتوسپیروز، آنتروتوکسمی، قانقاریا، بیماری های انگلی خونی و شاربن علامتی را به طور مفصل تبیین کرد.
وی عوامل سقط در گاو و گوسفند و بز را به سه قسمت انفرادی، خفیف و همه گیر تقسیم کرده و برای هر کدام از این عوامل بیماری های مربوطه را شرح داد.
وی از نمونه های لازم جهت تشخیص علت سقط، سرم خون حداقل دو هفته بعد از سقط و تکرار نمونه سرم دو هفته بعد، محتویات شیردان، مغز و جفت و فتال فلویید را نام برد.
دکتر صباغ کرمانی با این جمله از لویی پاستور که "در حوزه مشاهدات، شانس فقط به اذهان آماده یاری خواهد کرد" این دوره آموزشی را به پایان رسانید.
نظر دهید