رئیس شبکه دامپزشکی راور عنوان کرد:
راه های رفع بیماری گنده خواری در دام ها
بیماری گندهخواری یا پیکا نوعی انحراف غذایی در دام است که حیوان مبتلا هر چیزی که در اطرافش باشد میخورد. دلیل بروز این بیماری اغلب کمبود عناصر ضروری بدن همچون سدیم، مس و کبالت میباشد. در این حالت دام دچار اشتهای غیرطبیعی در مواد اسیدوز میشود. در مواردی نیز گندخواری ناشی از بیماری هاری، استونمی و یا اختلالات عصبی است.
گندهخواری اغلب زمانی پیش میآید که منابع تغذیهای مناسب در اختیار دام نباشد و در این حالت دام ممکن است شروع به خوردن پشم، چوب، خاک و … نماید.
اقدامات لازم برای رفع گندهخواری در دام ها:
۱- بهبود کیفیت جیره ۲- افزودن مکملهای معدنی به جیره غذایی ۳- قرار دادن آجرهای معدنی فسفردار ۴- قرار دادن تعدادی سنگ خوراکی در آخور گوسفندان ۵- اگر بعضی از گوسفندان دچار پشمخواری شدهاند هرچه زودتر آنها را از گله جدا کرده و در مکانی عاری از پشم، خاک و … نگهداری کنید. ۶- اگر میزان گندهخواری در دامهای شما خیلی بالاست باید به سراغ درمانهای دیگری بروید. برای مثال چند بار تزریق الیگوییت، کوبافس، دکسترافر و یا سیانوفرین و دیگر مکملهای تزریقی به دام میتواند موثر باشد.
پیشگیری از گندهخواری:
۱- سنگهای لیسیدنی کلرو سدیم(این سنگها باید در مکانی دور از منبع آب قرار گیرند تا دام در مصرف آنها زیادهروی نکند) ۲- تامین مس مورد نیاز بدن دام ۳- تامین کبالت اگر علت بروز گندهخواری کمبود عناصر حیاتی همچون سدیم، کبالت و مس در بدن دام بود باید با افزودن ترکیبات حاوی این عناصر دام را درمان کرد. برای مثال کمبود سدیم را با تامین نمک غذا برطرف میکنند.
در صورتی که گندخواری دام ناشی از هاری و استونی باشد باید هرچه زودتر برای درمان حیوان اقدام کرد.
نظر دهید